Miti in resnice o klimatski napravi | E3

Miti in resnice o klimatski napravi

17. 08. 2021

Miti in resnice o klimatski napravi

Poletja si ne znamo več predstavljati brez klimatske naprave. Tukaj sicer ne gre le za naše “muhe”, dejstvo je, da se zadnja desetletja temperature vztrajno višajo, predvsem poleti pa tudi redno dosegamo temperaturne rekorde. Klimatske naprave so prisotne povsod, kjer se v notranjih prostorih zadržuje človek, le na prostem (še) ne. V toplejšem delu leta so prerasle v osnovno potrebo v večjem delu modernega sveta.

So klima, hladilnik in toplotna črpalka res del iste “družine”?

Zgodovina klimatskih naprav je precej tesno povezana s potekom časovnice razvoja hladilnikov, saj obe napravi za svoje delovanja uporabljata podoben princip. Sem poleg že omenjenih naprav štejemo tudi toplotne črpalke, le da za razliko od hladilnikov in klim, ki toploto “odnašata” iz prostora, toplotne črpalke toploto dodajajo. Odkritje absorpcije toplote je bilo torej bistveno za razvoj omenjenih naprav. 

Iščete novo klimatsko napravo? 

“Prva električna klimatska naprava je bila lansirana leta 1902, njen izumitelj, Willis Haviland Carrier, pa je postal znan tudi kot “oče klimatskih naprav”. Njegov izum so sprva uporabljali v tiskarni, kjer je omogočila bolj natančen tisk, kasneje pa je Carrier ustanovil podjetje “The Carrier Air Conditioning Company”, ki je še danes največji proizvajalec različnih hladilnih sistemov.”

Ali klima dovaja svež zrak v prostor?

Osnove delovanja klimatske naprave so precej preproste – iz prostora sesa topel zrak, ga na poti skozi sistem shladi, razvlaži in vrne nazaj v prostor. Nasprotno s prepričanjem mnogih, klima ne dovaja svežega zraka v prostor, tega le izsesa in ga na poti skozi sistem ohladi ter vrne nazaj v prostor. 

“Nočno zračenje prostorov je torej pomembno tudi ob redni uporabi klimatske naprave, saj le tako lahko zagotovimo zdravo bivalno okolje in svež zrak.” 

Večina klimatskih naprav ima vgrajene filtre, ki zrak do določene mere tudi očistijo, predvsem pa klime iz zraka pobirajo vlago, ki je ob visokih temperaturah naša največja težava. Za svoje delovanje uporabljajo hladilni medij. V preteklosti so bili najbolj razširjeni hidro-kloro-fluoro-ogljični (HCFC) mediji, vendar so jih v modernih napravah zamenjali hidro-fluoro-ogljični (HCF-ji), ki so okolju bolj prijazni in so bistveno bolj učinkoviti. Najbolj pogost med njimi je plin R-410A, med HCFC-ji pa R22.

Katera vrsta klimatske naprave je najboljša?

Klimatske naprave v osnovi delimo na:

  • Reverzibilne, ki delujejo na principu odvajanja toplote iz notranjosti v primeru hlajenja, in dovajanju toplote v notranjost v primeru ogrevanja prostora.
  • Nastavljive, ki za razliko od naprav s klasičnim kompresorjem, ki deluje le s polno paro ali pa se po potrebi ugasne, lahko spreminjajo število vrtljajev v samem kompresorju.
  • Inverterske pa združujejo lastnosti tako nastavljivih kot reverzibilnih naprav, saj prilagajajo obrate kompresorja glede na nastavitve in notranje pogoje. So najbolj učinkovite, tihe in varčne.

Vse tri klimatske naprave imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti. 

“Inverterske klime so v primerjavi z ostalimi sistemi precej drage in kot take največkrat niso prva izbira potrošnikov.” 

Vendar pa je v zakup treba vzeti celotne stroške, predvsem pa preveriti količnik COP, ki predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno, in na drugi strani porabljeno pogonsko energijo. Za lažjo predstavo – naprava z močjo 12 kW in količnikom COP 3,6 bo v 24 urah porabila za približno 10 € električne energije.

Ali klimatsko napravo lahko uporabljamo narobe?

Ko je govora o klimah, sta najbolj pogosti temi ekološki vidik in njena pravilna uporaba. Pojma sta med seboj do določene mere celo prepletena, saj so moderne klime zasnovane tako, da so ob pravilni uporabi tudi energetsko nepotratne in učinkovite. Poleg tega pa je ozonu škodljivi plin R22 nadomestil hladilni medij R-410A, ki ozonu ne povzroča nikakršnih težav. Sicer pa je pri pravilni uporabi še vedno zlato pravilo zmernost

“Ne pretiravajte s preveliko temperaturno razliko, ta naj bi znašala največ 6 stopinj Celzija.” 

Temperatura je v vročem stanovanju vseeno manjši problem kot stopnja vlage, ki pa jo moderne klime uspešno odstranjujejo, kar se pogostokrat kaže tudi v obliki kapljanja iz zunanje naprave. Tudi pogosto preklapljanje ne dela usluge, klimi ali porabi, še manj pa vašemu zdravju. Zato za optimalno delovanje izberite avtomatski način delovanja (AUTO), s prednastavljeno temperaturo, pri kateri bodite zmerni. 

Preverite ponudbo klimatskih naprav v E3 Trgovini

Optimalna uporaba klimatske naprave sicer pomeni, da naprava deluje več časa pri zmernih temperaturah. Večkratno prižiganje in ugašanje za hitro ohladitev prostora pa ni priporočljivo niti za klimo, še manj pa za vaše zdravje.

Je vzdrževanje klimatske naprave pomembno le z vidika zdravja? 

Ne le za zdravje, vzdrževanje je tako kot pri večini elektronskih naprav pomembno tudi zaradi podaljšanja življenjske dobe klimatske naprave. Zaradi kroženja zraka skozi sistem so klime opremljene s filtri, ki potrebujejo redno čiščenje, v primeru iztrošenosti pa tudi zamenjavo. Čiščenje filtrov je pomembno vsaj toliko, kot čiščenje in dezinfekcija celotne naprave, saj se v režah hladilnika velikokrat nabere plesen, katere trose klima razpihuje po prostoru. 

“Pravilna uporaba klime je konstantno delovanje na zmerni temperaturi, odsvetujemo večkratno prižiganje in ugašanje z nizko temperaturo. Tako bo tudi dezinfekcija največkrat potrebna le ob ponovnem dodajanju plina, kar se pri povprečni uporabi zgodi na približno tri leta.” 

Zaradi pogostega prižiganja in ugašanja klime se v sistemu ustvari veliko kondenza, ki navlaži prašne delce v sami napravi, toplota pa ustvari idealne pogoje za razvoj plesni. Če klima deluje več časa z nastavljeno višjo temperaturo, pa se izloči manj kondenza, in še ta se v večji meri posuši zaradi samega delovanja naprave.      

Bodo klime (p)ostale del obvezne poletne opreme?

Globalno segrevanje postaja vedno bolj očitno dejstvo, kjer niti zatiskanje oči ne pomaga več, temperaturni trendi pa nakazujejo še bolj peklenske poletne temperature. Klimatske naprave tako postajajo nepogrešljiv produkt toplejšega dela leta v vseh kotičkih našega planeta. Zato je nadvse pomembno, da jih uporabljamo pravilno, ter s tem napravimo uslugo sebi in našemu planetu. Pred nakupom in odločitvijo preverite vse potrebne parametre in se izognite presenečenjem ob velikih položnicah za električno energijo ali neučinkoviti napravi. Sicer pa velja že tolikokrat omenjena zmernost pri določanju temperature, neprekinjeno delovanje (predvsem velja za inverterske naprave) in redno vzdrževanje.

 
Viri:

https://www.asme.org/topics-resources/content/global-cooling-the-history-of-air-conditioning
https://www.airconditioning-systems.com/history-of-air-conditioner.html
https://www.porabimanj.info/kako-delujejo-split-klimatske-naprave/
https://www.varcevanje-energije.si/novice-rss-zanimivosti/zrak-in-klima-v-vedno-bolj-zatesnjenih-prostorih.html
https://www.ashrae.org/technical-resources/free-resources/top-ten-things-consumers-should-know-about-air-conditioning
https://www.lennox.com/owners/assistance/maintenance-and-efficiency/air-conditioner-maintenance
https://www.clickorlando.com/news/2019/09/26/heres-how-hot-temperatures-can-get-in-your-car/
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.