Katere države porabijo največ elektrike? Katere pa je veliko proizvedejo? | E3

Katere države porabijo največ elektrike? Katere pa je veliko proizvedejo?

19. 10. 2021

Katere države porabijo največ elektrike? Katere pa je veliko proizvedejo?

Ko se človek zakoplje v statistične podatke in raziskave, ki govorijo o porabi in pridobivanju električne energije, naleti na nekaj nadvse presenetljivih dejstev in številk. Nekateri podatki so pričakovani, spet drugi naravnost šokantni, večina pa kaže na nenasitno potrebo moderne civilizacije, ki je od elektrike postala odvisna do te mere, da bi se brez nje svet kratko malo ustavil. 

Poraba električne energije se eksponentno povečuje iz leta v leto. V obdobju med leti 2005-2017 je svetovna poraba elektrike narasla za osupljivih 41 %. V istem obdobju se je povečala tudi poraba premoga za 23 %, ter nafte in plina za 18 %. K temu je treba dodati, da je premog najpogostejši vir pri proizvodnji električne energije, zato je 23 % dvig v resnici veliko bolj pomenljiv, od dviga porabe nafte in plina.

Poraba električne energije močno variira od države do države 

Na porabo električne energije vplivajo številni dejavniki kot so razvitost države, klimatske razmere, gostota poseljenosti, stopnja industrializacije, geostrateški položaj … Vseeno pa ob podrobnejšem pregledu lahko opazimo velika odstopanja, ki predvsem kažejo na stopnjo razvitosti in vložkov v industrijo. V razvitih državah je delež električne energije namenjene prebivalstvu veliko večji kot v državah z močno industrijo. V slednjih je večina električne energije namreč namenjena predvsem poganjanju strojev.

“Zato verjetno ni presenečenje, da na vrhu seznama porabe električne energije najdemo Kitajsko.”

Če se navežemo na Wikipedio, država Kitajska s približno 1,5 milijarde prebivalcev letno porabi 7.500.000 GWh, kar pomeni dobrih 5,312 kWh na prebivalca letno. Kitajski sledi Amerika, ki letno porabi nekaj manj kot 4.000.000 GWh letno, vendar je slika pri porabi na prebivalca povsem drugačna, saj povprečni Američan na letni ravni porabi 12,154 kWh, kar je več kot dvakratna poraba povprečnega prebivalca Kitajske. 

Gola statistika sicer ni najbolj primerna za vlečenje vzporednic, vseeno pa je dober indikator, ki hitro razkrije, komu je v določeni državi proizvedena električna energija namenjena, je to prebivalstvo ali industrija. Sledijo Indija, Rusija, Japonska, Brazilija, Kanada, Južna Koreja, Nemčija in Francija. Slovenija je po tem seznamu na 81. mestu. 

Proizvodnja električne energije na globalni ravni

Globalna slika pokaže velike razlike in odstopanja med kontinenti in posameznimi državami. Očitno je, da za države v razvoju, zaradi velikih vložkov v industrijo in pospešene industrializacije, ekološki vidiki niso najbolj pomembni. Nanje največkrat opozorijo šele lokalne nevladne ali svetovne organizacije, ki jim je skrb za okolje prvenstvenega pomena. Na drugi strani pa obstajajo države, ki so s pridobivanjem električne energije na okolju prijazen ali nevtralen način vsaj nekaj korakov pred večino in desetletja pred državami v razvoju. 

Največje proizvajalke električne energije

Tudi pri proizvodnji so trendi precej podobni, kot pri porabi. V sami količini proizvedene električne energije zopet prednjači Kitajska, ki več kot 72 % električne energije proizvede s premogom, skoraj 16 % z nafto, plinom in jedrsko energijo, le dobrih 11 % pa je pridobijo iz obnovljivih virov. Tudi na tem seznamu na drugem mestu najdemo ZDA. 

Med obnovljivimi viri pa (predvsem v državah v razvoju) prednjači biomasa in sežiganje odpadkov, ki predstavljata kar 68 % delež v segmentu obnovljivih virov. Sledita vodna energija z 18 %, s 14 % pa ostali obnovljivi viri.

Kje pa je Slovenija v primerjavi z globalnimi velesilami? Vabljeni k branju statistike na članku, ki zanimivo povzame porabo energije.

Po hitrem pregledu kaj kmalu postane jasno, da je naša zelena prihodnost še precej daleč. Prav zato je pomembno, da o temah kot je ekologija in pridobivanje zelene energije veliko razmišljamo in se o njih pogovarjamo. Več kot očitno je, da bodo za večje spremembe, ki ne bodo opredeljene z različnimi dogovori in sporazumi, potrebno začeti razmišljati drugače, predvsem pa ozaveščati naše zanamce. 

Viri: 
Wikipedia
i-energija.si
Stat.si

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.