Kako zmogljivi so električni avtomobili? | E3

Kako zmogljivi so električni avtomobili?

21. 05. 2020

Kako zmogljivi so električni avtomobili?

Sodobni električni avtomobili nas lahko — brez da bi potrebovali dodatno polnjenje — pripeljejo na lokacijo, ki je od izhodišča oddaljena kar 400 km. To pomeni, da lahko tudi daljša potovanja v celoti izvedemo brez dodatnega polnjenja. 
V zadnjih letih je avtomobilska industrija doživela več sprememb kot desetletja pred tem. Čeprav proizvodnja delov električnega avtomobila zaenkrat še vedno ustvari precejšnje količine CO2, boste v enem letu vožnje na elektriko ta vpliv izničili, saj z njo na okolje ne boste več vplivali negativno. Električni avtomobili torej obljubljajo bolj zeleno in naravi prijazno prihodnost, ki se ji bomo morali vsi prilagoditi. 
Ali o električnih avtomobilih veste dovolj, da ste pripravljeni na spremembe, ki nas čakajo? 
V nadaljevanju vam zaupamo, kaj vse zmorejo današnji električni avtomobili in kakšni so stroški lastništva v primerjavi z običajnim avtomobilom. 

Zakaj je električni avtomobil prava izbira?

Eden od vidikov je torej okoljski, saj električni avti z delovanjem ustvarjajo občutno manj emisij in so bolj ekonomični kot običajni avtomobili. Električni avtomobil uporabi kar 95 odstotkov generirane energije, medtem ko motor z notranjim izgorevanjem deluje z zgolj 30-odstotno učinkovitostjo. Preostanek energije se izgublja s toploto ali s hrupom.
Velika prednost električnih avtomobilov je tudi vgrajena baterija, ki jo enostavno napolnimo. Shranjeno energijo nato avto porabi za napajanje električnega motorja, ki sproži pogon koles. Ker električni avtomobili nimajo ne sklopke ne menjalnika, so tišji in lažji za vožnjo.

Kje lahko napolnimo električni avtomobil? 

Električni avtomobil lahko napolnimo na za to namenjenemu polnilnemu mestu ali pa ga priklopimo v navadno vtičnico, iz katere napajamo tudi ostale električne naprave, kot sta televizija ali računalnik. Prav zato lahko trdimo, da nam bo prešlo polnjenje električnih avtomobilov tako hitro v navado, kot smo se navadili nočnega polnjenja mobilnih telefonov. 
Hitrost polnjenja električnega avtomobila je odvisna od tipa avtomobila in napajalnika, na katerega ste avto priklopili. Poznamo tri različne vrste polnilnic — domače, javne običajne in hitre polnilne postaje. Za vse, ki radi polnite kjerkoli in kadarkoli, pa so ustvarili tudi prenosne polnilnice, ki so hitre in enostavne za uporabo. 
Polnilne postaje lahko namestimo praktično vsepovsod. Tako na javnih in parkirnih mestih, nakupovalnih središčih, bencinskih črpalkah, pred poslovnimi objekti in najpomembneje — doma. 

Koliko časa boste polnili svoj električni avtomobil?

Običajni avto lahko popolnoma napolnimo v nekaj minutah. Kako pa je s polnjenjem električnega avtomobila? 
Čas polnjenja vašega električnega avtomobila je pogojen s:

  • stopnjo napolnjenosti baterije v danem trenutku in njeno zmogljivostjo, 
  • kapaciteto polnilne postaje, ki jo boste uporabili in
  • nastavitvami uporabljene polnilne postaje.

Čas polnjenja je pravzaprav odvisen od vašega vozila in ne od polnilnice. Daleč najhitrejšo izbiro predstavljajo hitre javne polnilnice. Te na avtocestnem križu lahko polnijo tudi do štiri električne avtomobile hkrati. Moč polnjenja te vrste se giblje med 50 in 150 kW. 
Električni avtomobil nam ne omogoča le enostavnega polnjenja, ampak imamo z njim tudi nižje obratovalne stroške.
Že zgoraj smo omenili, da lahko s polno baterijo prevozimo do 400 kilometrov. Koliko daleč se lahko odpeljemo s polnim tankom goriva pa je odvisno tudi od njegove velikosti — s 50 litrskim tankom lahko recimo prevozimo med 600 in 700 kilometrov, če je naš avto bolj požrešen ali vozimo manj varčno, pa tudi manj.  
Vendarle nas polna baterija stane precej manj kot poln rezervoar bencina. Manj premičnih delov v samem električnem avtomobilu pa prav tako pomeni nižje stroške vzdrževanja in servisiranja. 

Kaj se vam torej bolj izplača — običajni ali električni avto?

Kadar kupujete običajni avto, ste navadno pozorni na to, koliko litrov goriva porabi avto na kilometer. Pri električnem avtu pa porabo merimo v kilovatnih urah (kWh/100 km). Če kupite električni avtomobil, bodo tako stroški polnjenja v veliki meri odvisni od tega, kdaj in kje ga boste polnili ter kakšne cene ponuja vaš ponudnik elektrike. Pri izračunu povprečnih stroškov si lahko pomagamo s preprosto enačbo. Upoštevamo, da prebivalec Slovenije na leto prevozi 7200 km, kar znese 600 km na mesec. To pomeni, da bi moral povprečni Slovenec v enem mesecu svoj električni avtomobil popolnoma napolniti le 1,5-krat.
Če torej vzamemo v zakup le strošek avtomobila ob nakupu, potem boste za električni avtomobil najverjetneje odšteli več kot za običajnega. A boste že po enem letu opazili velik prihranek pri vzdrževanju in obratovanju, predvsem pa boste z uporabo električnega avtomobila z vsako vožnjo bolje skrbeli tudi za okolje. 

Električni avtomobili iz preteklosti v prihodnost 

Prvi električni avtomobil je bil sicer na Škotskem izdelan že leta 1837, a je preostali svet še dolgo potem prisegal le na avtomobile, ki jih poganjajo naftni derivati. Vse do danes, ko s hitrim razvojem tehnologije in dizajna tudi električni avtomobili postajajo vedno bolj denarnici in očesu privlačni. Hkrati pa se tudi ljudje vse bolj zavedamo, da je skrb za naravo pomembnejša od zvoka brnečega motorja. 
Napovedi kažejo, da bo do leta 2026 v Veliki Britaniji prodaja električnih avtomobilov predstavljala petino celotne prodaje. Podobne napovedi predvidevajo, da bo v EU leta 2020 prodanih več kot pol milijona električnih avtomobilov, prav zato naj bi bilo letošnje leto v znamenju elektrike. Nekatere raziskave nakazujejo celo na to, da bodo v naslednjih 15 letih v Evropi prodajali le še električne avtomobile, v Nemčiji pa naj bi se zgolj z električnimi avtomobili vozili že do leta 2030.
Cena električnih avtomobilov je pri nas še nekoliko višja od cene “klasičnih” avtov. Prav s tem razlogom nekatere države, med njimi tudi Slovenija, nakup spodbujajo s subvencijami in drugimi ugodnostmi. Dejstvo je, da električni avtomobili po vsem svetu postajajo vedno bolj priljubljeni, zato se lahko pripravimo na električno prihodnost. 
 

 

 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.