Kako zmanjšati porabo elektrike brez odrekanja? | E3

Kako zmanjšati porabo elektrike brez odrekanja?

25. 06. 2020

Kako zmanjšati porabo elektrike brez odrekanja?

Rezultati ene izmed raziskav iz leta 2017 kažejo, da več kot 90 odstotkov slovenskih gospodinjstev razmišlja o učinkoviti porabi elektrike. A v času, ko smo od te več ali manj odvisni skoraj na vsakem koraku, je krepko zmanjšanje porabe elektrike precej velik zalogaj. Vsekakor je varčevanje z električno energijo potrebno in pomembno — povprečni porabnik mesečno porabi 341 kWh energije. Seveda je poraba odvisna tudi od tega, ali živite v hiši ali stanovanju, od načina ogrevanja do rabe električnih naprav. 
Čeprav si mnoga gospodinjstva želijo zmanjšati porabo električne energije, so se le redki pripravljeni odreči ugodnostim in udobnosti, ki jo uporaba elektrike prinaša. V članku razkrivamo, kako porabo elektrike zmanjšati brez odrekanja!

Na porabo elektrike bodite pozorni na vsakem koraku

Z nakupom naprav, ki so bolj varčne, obnovo oken ali drugimi podobnimi ukrepi lahko sicer porabo elektrike precej zmanjšate, a boste že na samem začetku morali odšteti kar nekaj denarja. Zakaj torej ne bi raje varčevali na vsakem koraku? 

Za manjšo porabo elektrike bodite varčni predvsem pri ogrevanju 

Okoli 61 odstotkov vse električne energije v gospodinjstvu porabijo grelne naprave. Med te štejemo predvsem električne peči in električne radiatorje. Seveda je poraba elektrike manjša v toplejših delih leta, a je zato v zimskih dneh toliko večja. Porabo elektrike lahko zmanjšamo na preprost način, in sicer z ogrevanjem le tistih prostorov, ki so trenutno v uporabi. Rabi električnih peči pa se izogibajmo kolikor lahko, saj ta sodi med največje porabnike električne energije. 

Električne naprave izklapljajte iz vtičnic vsakič, ko jih ne potrebujete

Čeprav na to velikokrat pozabimo, še vedno drži, da električne naprave energijo porabljajo tudi takrat, ko jih ne uporabljamo oz. so v stanju pripravljenosti. Če puščamo osebni računalnik prižgan ves čas, bo v stanju pripravljenosti porabil kar 70 odstotkov vse električne energije, ki jo uporabi za svoje delovanje, zato se ga splača izklapljati. Smiselno je tudi preveriti, kolikšno porabo elektrike imajo določene naprave v pripravljenosti. Nato se lahko mirno odločite, ali se vam bolj izplača izklop ali pripravljenost. 

Izberite varčne gospodinjske aparate

Če boste izbirali pametno, boste svoje gospodinjstvo opremili z varčnimi aparati, ki porabijo skoraj tretjino manj energije kot običajni gospodinjski aparati. Vse električne naprave so namreč razdeljene v različne energetske razrede, označene s črkami od A do G, pri čemer oznaka A pomeni najbolj varčno napravo, G pa najmanj. Praviloma dražje varčne naprave se splača kupiti, če jih uporabljate dovolj pogosto.
Sicer pa lahko porabo energije zmanjšate tudi z malenkostmi, ki vas nič ne stanejo — kvečjemu boste z njimi prihranili. Naj jih izpostavimo nekaj: 

  • kuhajte v posodi s pokrovom, 
  • pri kuhi bodite pozorni na količino vode,
  • skrajšajte čas kuhanja, 
  • pečico med peko odprite le, če je to nujno — pri odpiranju se namreč izgubi skoraj 20 odstotkov toplote,
  • kuhajte v posodi, ki ustreza premeru plošče, na kateri kuhate,
  • perilo sušite na svežem zraku in ne v sušilnem stroju ter
  • poskrbite, da hladilnik ne bo nastavljen na prehladno delovanje — 5 stopinj je dovolj nizka temperatura.

Redno izklapljajte luči in bodite vestni pri uporabi sobnih naprav

Ko se znoči je prižig luči nujen, a vendar ni potrebno, da so te prižgane v vseh prostorih hiše ali stanovanja. Umetna osvetlitev namreč predstavlja 15 odstotkov celotne porabe elektrike. Rešitev se skriva v varčnejših žarnicah, saj te porabo elektrike zmanjšajo za vsaj 5-krat, odvisno od tega, katere izberete. A še vedno boste največ prihranili z ugašanjem luči, kadar jih ne potrebujete.  
Velike televizorje bi morda ob prvem razmisleku umestili med večje porabnike, a ni tako — velik televizijski ekran nas na mesec stane povprečno 4 evre. Po drugi strani pa so precej veliki porabniki naprave, ki jih kot takšne sprva ne bi označili. To so recimo usmerjevalniki, televizijski pretvorniki in signalne škatle. Zato je tudi te, vsaj čez noč, smiselno izklapljati. 

Kdaj se “izplača” zamenjati delujoč gospodinjski aparat? 

Je bolj smiselno, da napravo oddamo na popravilo ali jo zavržemo in kupimo novo? Žal na to vprašanje ne moremo ponuditi enoznačnega odgovora. Vse je namreč odvisno od tega, kaj se vam bolj izplača. 
Če so stroški popravila naprave nizki in veste, da boste napravo uporabljali še precej časa, potem ni smiselno, da kupujete novo. V primeru, da bodo stroški popravila vrtoglavo visoki, pa je boljše, da razmislite o nakupu nove naprave in s tem prihranite na dolgi rok. 

Zamenjava naprave je smiselna tudi takrat, ko se na trgu pojavijo izdelki, ki učinkoviteje porabljajo električno energijo. Če imate doma recimo še vedno katodni televizor ali monitor, je dobro razmisliti o LCD ekranu, saj je ta pri porabi elektrike veliko bolj varčen. V primeru, da želite napravo zavreči, ker je za vaše potrebe preveč “zastarela”, pa jo namesto tega raje podarite znancu, prijatelju ali sorodniku, ki bo to napravo s pridom izkoristil. 
Skratka, možnosti za zmanjšanje porabe elektrike je precej, na vas pa je, katere izmed njih boste upoštevali. Od tega je seveda odvisno tudi, koliko boste prihranili. 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.