Kako zamenjati dobavitelja električne energije? | E3

Kako zamenjati dobavitelja električne energije?

02. 07. 2020

Kako zamenjati dobavitelja električne energije?

Ob misli na menjavo dobavitelja elektrike si marsikdo predstavlja zapleten proces, zaradi katerega bo izgubil ogromno časa in živcev. Temu ni tako, saj je danes menjava dobavitelja električne energije povsem preprosta, hitra in enostavna
Ne zahteva fizičnega obiska poslovalnice, vso potrebno dokumentacijo je mogoče urediti na daljavo, poleg tega pa večino dela namesto nas opravi novo izbrani ponudnik električne energije. 
Kaj točno morate storiti, če se odločite za menjavo?

Preverite pogoje prekinitve obstoječe pogodbe

Pred menjavo dobavitelja električne energije preverite, ali imate sklenjeno pogodbo po pogojih redne ponudbe ali koristite ugodnosti v akcijski oziroma posebni ponudbi. Če ste plačnik, ki koristi redno ponudbo, potem lahko brez ovir menjate ponudnika. V nasprotnem primeru pa bodite pozorni, da ne kršite pogojev akcijske ponudbe. 

Izberite pravega dobavitelja električne energije

Nabor dobaviteljev električne energije in stroškov oskrbe lahko preučite prek spletne aplikacije za primerjavo stroškov oskrbe z električno energijo. Vanj so vključene vse ponudbe, tudi tiste, ki so šele v pripravi. Za morebitne akcijske ali paketne ponudbe morate obiskati spletne strani posameznega dobavitelja električne energije. Kakovost dobavljene električne energije se ne razlikuje glede na ponudnika.

Obvestite novega dobavitelja električne energije

Novo izbranemu ponudniku električne energije posredujte izpolnjeno vlogo s svojimi podatki preko spletnega obrazca, elektronske ali navadne pošte, ali pa ga obvestite o svoji nameri preko telefona. Kot odjemalec lahko novega dobavitelja električne energije pooblastite, da namesto vas opravi vse potrebne korake za uspešno menjavo dobavitelja. Pri podpisu pogodbe bodite prepričani, da ste vi lastnik merilnega mesta. Če niste, mora pogodbo podpisati tudi lastnik merilnega mesta, saj boste za menjavo potrebovali njegovo soglasje. Če morate urediti lastništvo merilnega mesta, izpolnite za to namenjeni obrazec.

Izpolnite vlogo pri novem dobavitelju električne energije 

Ko se odločite za električno energijo podjetja E 3, izberite paket po svoji meri, sledite korakom in oddajte naročilo. Pri izpolnjevanju slednjega ne pozabite imeti pri sebi tudi zadnjega računa za električno energijo. Ta vam bo v pomoč pri vnosu potrebnih podatkov, hkrati pa ga lahko priložite tudi ob oddaji naročila.
Pooblastilo, da E 3 kot vaš novi dobavitelj električne energije za vas opravi celoten postopek menjave, je urejeno že s podpisom pogodbe. Tako se vam ne bo treba ukvarjati z oddajo vloge za zamenjavo dobavitelja. Z vašim soglasjem bo namesto vas urejena tudi odpoved pogodbe z obstoječim ponudnikom električne energije. 
V sodelovanju z lokalnim elektrodistribucijskim podjetjem bo nov dobavitelj električne energije pridobil odbirek števca, na podlagi katerega bo pripravljen končni obračun obveznosti z obstoječim dobaviteljem in vzpostavljeno začetno števčno stanje. Ob tem je pomembno, da lokalnemu distribucijskemu podjetju omogočite odbiranje števca, v kolikor le-ta ni prosto dostopen.

Zamenjajte dobavitelja brez plačila

Menjava dobavitelja električne energije je brezplačna. Po podpisu pogodbe bo menjava izvedena v manj kot enemu mesecu, če je vloga za spremembo oddana pravočasno — do 10. dne v tekočem mesecu. Sprememba dobavitelja se namreč praviloma izvede prvi dan v koledarskem mesecu, če je bila do 10. dne v mesecu podana pravilna in popolna zahteva. Če je pogodba podpisana kasneje, pa bo proces menjave potekal približno en mesec in pol.

Zavrnjena vloga za menjavo dobavitelja električne energije

Vloga za menjavo dobavitelja električne energije je lahko tudi zavrnjena. Vzrok zanjo je najpogosteje ta, da lokalno elektrodistribucijsko podjetje ni moglo pridobiti odbirka števca ali se podatki v pogodbi ne ujemajo z evidencami sistemskega operaterja. Če želite zamenjavo vseeno izvesti, morate odpraviti razloge za zavrnitev in se ponovno dogovoriti o načinu in roku ponovnega postopka.

Začnite prejemati električno energijo od novega dobavitelja

Po uspešno opravljeni menjavi dobavitelja električne energije boste začeli prejemati električno energijo v skladu s pogodbenimi določili novega dobavitelja. Najkasneje šest tednov po prenehanju razmerja s prejšnjim dobaviteljem električne energije boste prejeli zaključni račun in tako sklenili vaše sodelovanje s tem dobaviteljem.
V postopku menjave dobavitelja električne energije se za vas nič ne spremeni. Elektriko boste prejemali brez prekinitve, zato procesa menjave fizično ne boste občutili. Zamenjava se zgodi le na administrativni ravni in poteka med ponudnikom električne energije in podjetjem SODO, slovenskim operaterjem distribucijskega omrežja. Po menjavi električnega ponudnika uživajte v prijaznejših cenah, za še nižji mesečni račun pa lahko poskrbite tudi brez posebnega odrekanja.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.