Kako uporaba elektronskih naprav vpliva na človeško telo? | E3

Kako uporaba elektronskih naprav vpliva na človeško telo?

10. 02. 2022

Kako uporaba elektronskih naprav vpliva na človeško telo?

Dandanes naj bi pametne telefone uporabljalo že 3,5 milijarde ljudi. V povprečju naj bi na telefonu preživeli 3 ure in 15 minut dnevno, ne gre pa zanemariti tudi časa, ki ga dodatno preživimo pred računalnikom in televizijo. Starejše generacije so otroštvo preživljale v naravi, otroci danes so veliko več časa pred ekrani, obenem pa skorajda ni več službe, ki pri delu ni povezana s tehnologijo. Digitalna orodja olajšujejo življenje, imajo pa zagotovo velik vpliv na naše telo, gibanje, mišljenje. 

Ste že slišali za izraz »text neck«? 

Gre za motnjo v drži vrata, do katere pride zaradi sklanjanja k telefonu. Izračunali so, da je sila, ki jo vrat občuti, ko imamo sklonjenega proti napravi, enaka teži več kot 10 kilogramov
Kaj pa so druge najpogostejše težave rabe digitalnih tehnologij? Izgorelost oči je težava, do katere lahko pride, ko preveč časa dnevno gledamo v zaslon. Simptomi se kažejo kot suhe oči, draženje in srbenje v očeh, trzanje veke, solzenje, rdeče oz. krvave oči, občutek težkih oči, glavoboli, telesna utrujenost ter nespečnost.

Sedenje pred računalnikom lahko privede do nepravilne drže telesa

Zaskrbljujoče je dejstvo, da je večina poklicev povezanih z digitalnimi tehnologijami. Ker v povprečju poklicno kariero zaključimo nekje po štiridesetih letih dela, skupno v življenju naberemo kar veliko število ur pred ekrani in posledice so predvsem za mlajše generacije, ki življenja brez tehnologije praktično ne poznajo več, neizbežne. Problem niso le bolečine v križu, dolgotrajno sedenje za računalnikom vpliva tudi na našo držo. Ko gledamo videe, drsamo po družbenih omrežjih ali igramo videoigre, običajno »zlezemo« v najbolj čudne, nenaravne položaje. 

E3 Nasvet: preventivno si pomagajmo in razbremenimo telo

V podjetju E 3 verjamemo, da je skrb za dobro počutje zelo pomembna. V dobi, ko smo pravzaprav vsi malo zasvojeni z digitalno tehnologijo in spletom, mobilni telefon pa je podaljšek naše roke, pozdravljamo pogovore za boljše počutje. 
V naši rubriki E3 Svet za vas pripravljamo veliko nasvetov, s katerimi si lahko pomagamo vsi:

  • Poskrbimo, da so zasloni digitalnih tehnologij v enaki višini, kakor naše oči. Kdor nosi dioptrijska očala in je veliko pred zaslonom, naj uporablja stekla z »blue blockerji« za zaščito proti modri svetlobi.
  • Privoščimo si aktivne odmore: sprehod po stopnicah, raztegnimo se in preživimo odmor stoje.
  • Naučimo se dihalnih vaj.  
  • Pozornost namenimo svoji drži. 
  • Poleg razteznih vaj za mišice ne pozabimo na aktivacijo/krepitev mišic celega telesa.
  • Če še niste, poslušajte E3 Podkast o zasvojenosti z digitalno tehnologijo, ki smo ga posneli skupaj z zavodom Logout.
  • Skupaj izberimo način življenja “Joy of Missing Out” in pozabimo na “FOMO”, “Fear of Missing Out”.

Viri: 
physio-pedia.com
elitecontentmarketer.com
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.