Kako porabiti manj električne energije pri pranju in sušenju perila | E3

Kako porabiti manj električne energije pri pranju in sušenju perila

07. 04. 2023

Kako porabiti manj električne energije pri pranju in sušenju perila

Brez pranja in sušenja perila ne gre. Razcvet industrije hitre mode in dostopnost pralnih izdelkov za dom sta poskrbela, da imate doma zagotovo vedno več oblačil, perila ter dodatkov iz tkanin, ki potrebujejo nego in pranje. Pomislite, kolikokrat mesečno se je pralni stroj vklopil pred tridesetimi leti in kolikokrat se danes? Pralni stroj sicer v Sloveniji uporablja 91 % gospodinjstev, sušilnega pa 41 %.

Odkrijte E3 STAND UP z Ano Mario Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Nasveti

Ko perete ali sušite, vedno naložite v stroj toliko perila, kot priporoča proizvajalec. V navodilih boste zagotovo zasledili, da mora biti sušilni stroj bolj prazen od pralnega. 

Uporabljajte energijsko varčne programe pri pranju in sušenju, saj lahko pri tem prihranite tudi do 40 % energije.

Pranje pri 30 °C porabi približno 40 % manj energije kot pranje pri višjih temperaturah. 

Uporabite pralne praške, ki so učinkoviti tudi pri nižjih temperaturah. 

Izogibajte se predpranja.

Če je le mogoče, sušite perilo na prostem. Posušilo se bo hitro, obenem pa bo še prijetno dišalo. 

Če uporabljate sušilni stroj, vanj dajte dobro ožeto perilo, saj s tem skrajšate čas sušenja tudi do 30 %. 

Poskrbite, da so filtri tako v pralnem kot sušilnem stroju čisti. 

Ne likajte brisač, posteljnine in drugih stvari, saj jih lahko uporabimo tudi nezlikane. 

Načrtujte likanje: začnite s perilom, ki mu ustreza nižja temperatura (npr. volna) in nadaljujte s perilom, za katerega rabite višjo temperaturo (npr. bombaž, lan). Likalnik izklopite nekaj minut pred koncem likanja.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.