Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu | E3

Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu

24. 12. 2021

Izboljšajte kakovost zraka v svojem domu

Čeprav včasih mislimo, da je onesnažen zrak samo v našem zunanjem okolju, je zrak v hiši povprečno dva- do petkrat bolj onesnažen kot zunanji zrak. To pa ima precejšen vpliv tudi na naše zdravje. Skoraj dva milijona ljudi letno umre zaradi bolezni, povzročenih kot posledica onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Ker pozimi preživimo več časa doma, je najpomembnejše, da poskrbimo za svoje zdravje ter v svojih notranjih prostorih zagotovimo čim bolj čist in kakovosten zrak.

Za začetek odprite okna

Okna so tista, ki hiši zagotavljajo naravno svetlobo, obenem pa imajo eno ključnih vlog pri izboljšanju kakovosti zraka. Verjamemo, da se vam pozimi ne ljubi odpirati oken in pustiti, da mraz obišče vaše prostore. A prav z zračenjem občutno pripomorete k izboljšani kakovosti zraka, ki ga dihate. 

V zimskem času priporočamo kratkotrajno in intenzivno zračenje. Svoje prostore zračite na prepihu približno pet minut. To počnite tri do štiri krat dnevno ob urah, ko so zunanje temperature najvišje. Poleti, ko doma ne ogrevate, pa okna pustite odprta dlje. To storite v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ko so temperature nižje. Če živite ob prometnih cestah, pa odprite okna takrat, ko je zunaj najmanj prometa. 

Kakšne so vaše navade?

Pogosto z lastnim življenjskim slogom poslabšamo kakovost zraka doma. To storimo predvsem s kajenjem, agresivnimi čistili, ki izhlapevajo, in z umetnimi osvežilci zraka. Zato predlagamo, da se na cigareto odpravite ven, po čiščenju doma pa ga dobro prezračite. Če imate hišne ljubljenčke, poskrbite za redno sesanje in še pogostejše zračenje. Izogibajte se tudi uporabi umetnih dišav in osvežilcev. Čeprav na prvi pogled deluje, da pripomorejo k boljšemu zraku, je učinek v praksi ravno obraten.

Zakaj so ioni v zraku pomembni?

Glavni problem notranjega zraka je, da vsebuje prenizko vsebnost negativno nabitih ionov. Pomanjkanje škodljivo vpliva na kakovost zraka in posledično zdravja ljudi. Prav zato je danes na trgu že nemalo pripomočkov, ki v ozračje dodajajo negativne ione. Tem pripomočkom pravimo ionizatorji zraka. 

Vlaga = najpogostejša težava sodobnih domov

Tudi vi v domačem zraku čutite visoko raven vlage? Do pojava pride iz več vzrokov. V prvi vrsti je vlaga višja tam, kjer stavba nima ustrezne izolacije ali kjer je prišlo do poškodb oziroma konstrukcijskih napak. Dodatno pa vlaga nastane tudi zaradi neustreznega zračenja v kombinaciji z našimi aktivnostmi v prostoru, kot so dihanje, znojenje, pranje, sušenje perila, sobne rastline in še česa. 
Tam, kjer je vlaga, tam nastane tudi plesen. Ta povzroča predvsem težave z dihali in razdraženost kože. 

Vlaga ne škoduje samo nam, ampak tudi elektronskim napravam. Ko zaide v posamezne dele vaše elektronike, so tudi najboljše naprave občutljive na poškodbe. Če ne ukrepate takoj, se lahko popolnoma pokvarijo. Plesen pa lahko napade in uniči tudi oblačila, pohištvo ter ostale predmete, ki so vam dragoceni.

Delno lahko vlago v zraku omilite z rednim zračenjem, a je še posebej pozimi ta prisotna tudi v zunanjem ozračju. Zato ni nič nenavadnega, če tudi pogosto odpiranje oken ne pomaga. Da se izognete vsem težavam, je najpomembnejše, da imate dober razvlažilnik zraka

Kateri je najboljši razvlažilnik zraka?

Vsak razvlažilnik zraka ni enako kakovosten. Nekateri ne delujejo s pomočjo elektrike, zato moramo vanje vstavljati posebne vložke, ki pa se hitro stopijo in s tem naprava izgubi učinek. Električni razvlažilniki so bolj učinkoviti in trajnostni, priporočamo pa, da izberete takšnega, ki je poleg učinkovitosti tudi tih ter ima veliko posodo za vodo

Naše priporočilo je kondenzacijski razvlažilnik ADH701 z visoko učinkovitostjo razvlaževanja, tj. 20 litrov na dan. Pomembna lastnost je velika posoda, naprava pa je med delovanjem tudi zelo tiha in vas ne bo motila. Razvlažilnik je opremljen tudi z ionizatorjem in filtrom, zaradi česar bo zrak, ki ga dihamo, tudi prečiščen. 

Vir statistik: 
https://ourworldindata.org/indoor-air-pollution
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.