Energetska učinkovitost: dom od zunaj | E3

Energetska učinkovitost: dom od zunaj

10. 03. 2023

Energetska učinkovitost: dom od zunaj

Naraščajoče cene energentov in višanje stroškov za ogrevanje zato še bolj spodbujajo k razmišljanju, kam uhaja energija. Ne le pozimi, tudi poleti! V Sloveniji gospodinjstva namenijo skoraj dve tretjini porabljene energije za ogrevanje.

Odkrijte E3 STAND UP z Ano Mario Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Dejstvo

Zaradi slabe toplotne izolacije stavb so stroški za ogrevanje in hlajenje višji. Skozi zunanje stene lahko stavba izgubi tudi do 35 % toplote. Po površini gre največ izgube skozi fasado, na drugem mestu je streha, potem okna in na koncu vrata. Ob nekontroliranem zračenju pa so izgube še večje. Po raziskavah REUS je sanacijo fasade v Sloveniji imelo 44 % stavb, okna pa so zamenjana v 65 % hišah in stanovanjih.

Rešitve

Imate okna ali vhodna vrata, ki slabo tesnijo? Zatesnite špranje ali zamenjajte tesnila. 

Zapolnite vrzel pod vhodnimi vrati. Namestite tesnilne krtačke, ki predstavljajo učinkovito oviro neželenemu prehodu zraka.

Kaj še zmanjša izgubo ali prehajanje toplote skozi okna? Spuščanje rolet (predvsem ponoči in v hudi vročini ter ob močni burji), ko ne potrebujete dnevne svetlobe. Pomagajo tudi debelejše zavese, predlagamo, da so svetle barve.

Če vam družinski proračun dopušča, razmislite o menjavi starejših oken, dotrajanih vhodnih vrat in morebitni izolaciji zunanjih sten. Tudi streha ima velik vpliv na izgubo toplotne energije. Koliko je stara vaša oz. kako je izolirana?

Pripravljamo za vas: knjižica z nasveti z energetsko učinkovitostjo. Kmalu, spremljajte nas! 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.