#brezelektrike: motnje, okvare in nasveti za neljube situacije | E3

#brezelektrike: motnje, okvare in nasveti za neljube situacije

25. 01. 2023

#brezelektrike: motnje, okvare in nasveti za neljube situacije

V podjetju E 3 smo znani po komunikaciji #brezelektrike. Na lahkoten in zabaven način želimo pokazati, kakšno bi bilo življenje brez električne energije, od katere smo dandanes odvisni bolj kot kadarkoli prej. Do prekinitve z oskrbo lahko pride zaradi načrtovanih ali nenačrtovanih dogodkov, kot so naravne ali druge nesreče. Smo pripravljeni na takšne situacije? In kako sploh ravnati z električnimi napravami, ko je prekinjena oskrba z električno energijo ali ko pride do motenj v delovanju? 

Kaj vse ne deluje, če ni elektrike?

 • Lahko ostanemo brez ogrevanja, hlajenja in razsvetljave. 
 • Otežena sta priprava in shranjevanje hrane, navsezadnje pa tudi oskrba z vodo. 
 • Ne delujejo dvigala in električno upravljanje vrat ter oken. 
 • Ugasneta se ulična razsvetljava in prometna signalizacija. 
 • Bankomati ne delujejo in plačilo s plačilnimi karticami ni mogoče. 
 • Do motenj lahko pride tudi v komunikacijskih sistemih. 
 • Oteženo je delo večine poklicev.

Načrtovani izklopi in nenačrtovani izpadi

Oskrba z električno energijo je danes vsem popolnoma samoumevna. Velika večina naših opravil in aktivnosti, v službi ali prostem času, je tesno odvisna od električne energije. Tako vsaka prekinitev dobave elektrike povzroči kratek stik v naši dnevni rutini. Prekinitve dobave elektrike bi lahko razdelili v dve skupini – lahko gre za načrtovani izklop ali nenačrtovani izpad.

Kaj so načrtovani izklopi?

Načrtovane izklope električne energije napovejo elektrodistributerji, ko opravljajo dela na elektroenergetskih napravah. Ti izklopi so torej skrbno načrtovani in odjemalcem napovedani vnaprej. Kljub temu nas kdaj presenetijo, zato svetujemo, da spremljate informacije o izklopih pri distributerjih električne energije na svojem območju (Elektro Primorska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor …). Če ne želite, da vas izklopi presenetijo, se lahko naročite tudi na obveščanje prek SMS-sporočil.

Če pride do načrtovanega izklopa, brez panike. V veliki večini primerov ni potrebe, da uporabljamo pripomočke, zaloge vode in hrane iz seznama, ki ga najdete v nadaljevanju bloga. Navadno so načrtovani izklopi električne energije časovno in krajevno omejeni ter se zgodijo v dopoldanskih urah. Takrat je večji del delovno aktivnega prebivalstva v službi, otroci in mladina pa v vrtcih ter šolah.

Kaj pa povzroči nenapovedane izpade električne energije?

Nepredvideni izpad povzroči dogodek, zaradi katerega pride do okvare. To je stanje, v katerem elektroenergetska naprava ne deluje oziroma ne deluje pravilno. Gre za napravo s stikalom, transformatorjem ali napravo za proizvodnjo električne energije, ki je sestavljena iz več elementov in medsebojnih povezav.

Kaj lahko povzroči okvare?

 1. Naravne katastrofe: potres, zemeljski plaz, poplava ipd.
 2. Različni ekstremni vremenski pojavi: žled, težak sneg, močan veter, požar v naravnem okolju ipd.
 3. Kibernetski, teroristični ali fizični napadi.

Ko se zgodi eden od naštetih dejavnikov, lahko pride do okvare elektroenergetske naprave in posledično do izpada električne energije. 

Kakšne pa so stopnje okvare? Lahko so manjše, lokalnega značaja, večjega obsega ali pa govorimo o havariji, to je okvari velikega obsega. V vseh primerih gre za nenačrtovan dogodek, katerega posledica je uničenje večjega števila naprav ali omrežja, npr. izpad glavnih napajalnih enot (brez možnosti rezervnega napajanja). Brez skrbi, v tem primeru obstajajo tako načrt kot načela zaščite, reševanja in pomoči.

Na državni ravni se v najvišji meri izvajajo in upoštevajo preventivni ukrepi ter predvidevajo okvare. Prizadete prebivalce se v takih izjemnih situacijah redno obvešča in se jim zagotavlja pravico do reševanja ter pomoči. Pri zagotavljanju električne energije v izrednih razmerah glede na stopnjo prizadetosti obstaja načrt za aktiviranje sil in sredstev za zaščito, reševanje ter pomoč. 

Na enem mestu smo zbrali tudi nasvete Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Kako ravnati, če pride do daljšega izpada električne energije?

 1. Poskrbimo za nadomestno razsvetljavo in dobro obveščenost o situaciji. 
 2. Ugasnimo mobilne telefone, da bo baterija zdržala dlje. Napolnimo jih sicer lahko tudi v avtomobilu, če imamo za to ustrezen priključek. 
 3. Naredimo si načrt o načinu ogrevanja ali hlajenja.
 4. Razmislimo o razdelitvi in pripravi zalog hrane. 
 5. Ne odpirajmo vrat hladilnikov in zamrzovalnikov, če to ni nujno. Če gre za daljše motnje ali okvare, preverimo ustreznost živil. 
 6. Vse naprave izklopimo iz električnega omrežja. 

Seznam najnujnejših pripomočkov, ko ostanemo #brezelektrike: 

Doma poskrbimo za omaro, predalnik ali dva, v katerem imamo na enem mestu vse potrebno. Redno spremljajmo rok uporabe pokvarljivim stvarem. Doma imejmo:

 • manjšo stalno zalogo konzervirane hrane in vode za izredne razmere;
 • žepni nož, odpirač za konzerve, plinski kuhalnik;
 • nujna zdravila in opremo za prvo pomoč;
 • higienske pripomočke in sredstva za razkuževanje;
 • baterijski radijski sprejemnik, baterijsko svetilko, rezervne baterije, sveče.

Doma imejmo tudi nekaj gotovine, topla oblačila, prav pridejo tudi odeje. Imate hišnega ljubljenčka? Pomislite tudi nanj. Ne pozabimo na previdnost pri gorenju sveč. Te naj ne gorijo brez nadzora. Nekateri si omislijo tudi generator električne energije. 

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na podpora.strankam@e3.si

Viri: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Elektro Primorska

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.