Izvirni recepti za žar z le 3 sestavinami | E3

Izvirni recepti za žar z le 3 sestavinami

20. 07. 2021

Izvirni recepti za žar z le 3 sestavinami

Dolgo in nestrpno smo pričakovali letošnjo sezono žarov, ki je v zadnjih tednih dobila nov pospešek. Če se ozremo po trendovskih receptih za žar zadnjih sezon, bomo kmalu ugotovili, da smo tudi pri nas presegli klasične čevapčiče, pleskavice in hrenovke, saj je hrana na (nič več plastičnih) krožnikih vse bolj pisana, okusna in zdrava. Verjetno ne bomo daleč od resnice, če rečemo, da tudi hrana s priljubljenega »roštilja« postaja vse večji izziv za vse, ki si poletja ne predstavljajo brez vonja po dimu in rahlo osmojenih kulinaričnih specialitetah. 
Kje so časi, ko so naši očetje za piknik potrebovali le nekaj kilogramov mletega mesa, zaboj piva, ajvar, čebulo ter sem in tja morda kak paradižnik in papriko! Organizacija piknika je danes lahko precej »drag« šport, saj je za kvaliteten obrok treba zagotoviti kvalitetne sestavine, večino katerih velikokrat zaužijemo kar surovih, zato je njihova kakovost pomembna. 
Izbrskali smo nekaj nam ljubih poletnih receptov, za katere poleg osnovnih živil (moka, sladkor, olje, kis, maslo, sladka smetana, mleko, jajca, sol, poper in sveža zelišča) potrebujete le še tri sestavine. Morda se sliši neverjetno, a tudi na ta način lahko zažarite ... Mimogrede, preverite »grill« ponudbo v E3 Trgovini.

»Osnovne sestavine naših receptov so tiste, ki jih najdemo v domala vsaki kuhinji, saj so sestavni del večine jedi, ki jih pripravljamo doma.« 

Vendar pa lahko iz njih ustvarite tudi okusne jedi, ki bodo dopolnile dan ob žaru. Pšenične tortilje so osnova nadvse popularnih zvitkov, njihova priprava pa je zelo enostavna – zmešamo moko, vodo in sol, pregnetemo in razdelimo na kroglice, te pa zvaljamo in popečemo. Tudi za pripravo domače majoneze potrebujete le osnovne sestavine, majonezo pa lahko tudi začinite po okusu – k mesu se odlično poda »mustard mayo«, kjer v majonezo vmešate nekaj žličk gorčičnih semen. Tudi zeliščno maslo lahko poskrbi za eksplozijo okusov, za ljubitelje burgerjev pa lahko kadarkoli pripravite tudi poširano jajce.

Maslo s popečenimi jajčevci

Katere 3 izbrane sestavine potrebujete? Jajčevce, paradižnik in kruh!

Za pripravo masla z jajčevci nekaj ur pred pripravo iz hladilnika vzemite maslo. Jajčevce popecite na žaru in ohladite, odcedite nabrane sokove in olupite večji del lupine. Z vilico jih pretlačite v večji posodi, nato pa v zmes vmešajte maslo. Začinite po okusu, nato pa maslo z jajčevci namažite na kruh, ki ste ga predhodno popekli na žaru, dodajte rezino paradižnika in pred gosti bo odlična poletna predjed.

Ostrige na žaru

Katere 3 izbrane sestavine potrebujete? Ostrige, šalotko in konjak!

Jed, ki bo zagotovo navdušila s svojo preprostostjo in okusom po morju. Za pripravo potrebujete 6 ostrig, manjšo glavico šalotke, zelišča (žajbelj, drobnjak), konjak (ali viski), maslo in sol ter poper. Šalotko fino nasekljajte in jo v manjši posodici zmešajte z maslom, zelišči, konjakom in ostalimi začimbami. Ostrige popecite na žaru, jih previdno odprite, da ne izgubite dragocenih sokov, nato pa dodajte za čajno žličko prej pripravljenega namaza in čimprej postrezite.  

Popularne tortilje z nadevom

Katere 3 izbrane sestavine potrebujete? Piščančje meso, avokado in jogurt!

Tortilje so zadnja leta nesporne zmagovalke piknikov, ko pride čas za eksperimentiranje. V domačo tortiljo, ki jo pripravimo iz osnovnih sestavin, lahko zavijemo poljubne sestavine in filigransko odmerjamo količine sestavin. Za pripravo potrebujete dva kosa piščančjih prsi, začimbe (origano, česen v prahu, poper, sol ... ) in jogurt. Prsa narežite na manjše koščke in jih začinite ter popecite. Na tortiljo namažite jogurt, dodajte narezan avokado, čez pa koščke mesa. Zvitek lahko dodatno izboljšate z domačo začinjeno majonezo.

Losos na zmenku s feta sirom

Katere 3 izbrane sestavine potrebujete? File lososa, slanino in feta sir! 

Nadvse okusna in preprosta jed, ki navduši na vsakem druženju! File lososa s kožo postavite na aluminijasto folijo, dodajte nasekljano prepraženo slanino in koščke feta sira. Začinite s svežim poprom, nato pa file zavijte v ličen paketek, ga postavite na žar in pokrijte. Pecite približno 10 minut, nato pa previdno odvijte in postrezite. Ob takšni pripravi bo losos ohranil večino svojih sokov in okusov. Ohlajenega lahko položite preko sklede solate ali pa ga postrežete s kruhom, krompirjem ali drugimi prilogami.

Sladoled na žaru? Ja!

Katere 3 izbrane sestavine potrebujete? Sladoled, rezine mlečnega kruha in javorjev sirup.

Sladica paše tudi na pikniku, zato preden se žar popolnoma ohladi, za goste lahko pripravite še nepozabni francoski toast s sladoledom. Za začetek pustite dobro mero sladoleda na pultu, da se stopi. Rezine kruha, najboljši je kruh z gostejšo sredico, nato namočite v sladoledu (nekaj minut na vsaki stran, oz. toliko, da se kruh lepo napije). Na oglje postavite ponev ali ploščo ter prenesite rezine kruha in jih previdno popecite na vsaki strani. Položite jih na rešetko, da se med hlajenjem pod rezinami ne bo nabiral kondenz, ohlajene pa postrezite s kepico sladoleda in prelijte z javorjevim sirupom.  

Vas že mika organizacija piknika? 

Zgornji recepti so zagotovo odlična popotnica za vse, ki še nimajo veliko izkušenj z eksperimentiranjem na žaru. Prav zato je tukaj še nekaj hitrih in splošnih namigov, ki jih je dobro upoštevati pred in med peko:

  • Vedno pecite le na očiščenem žaru.
  • Preverite »grill« ponudbo v E3 Trgovini.
  • Naloženega mesa in ostalih sestavin se čim manj dotikajte in jih ne premikajte.
  • Sestavin ne stiskajte in pritiskajte, saj tako izgubljajo dragocene sokove.
  • Izbruhe ognja pogasite z vodo v pršilki (ali pivom).
  • Investirajte v termometer za meso – ne bo vam žal!
  • Izogibajte se pečenju mesa in zelenjave naravnost iz hladilnika – sobna temperatura je pred peko optimalna.
  • Pazite na stopnjo zapečenosti – sploh debelejši kosi mesa se v notranjosti »kuhajo« tudi med samim ohlajanjem.

Z upoštevanjem teh nasvetov vam zagotavljamo nepozabno hrano in piknik, o katerem se bo govorilo še dolgo. Vse zgornje recepte pa lahko bolj izkušeni kuharski mojstri uporabijo tudi kot ogrodje, okoli katerega lahko z dodajanjem sestavin, začimb, tekstur in okusov vse jedi odpeljejo na povsem novo raven ali v povsem drugo smer. Zdaj pa hitro v trgovino po tistih nekaj sestavin ... Poletje ne bo trajalo večno.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.