Piškotki

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani jih imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih veliko z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (157. člen ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Spletno mesto e3.si piškotke uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska spletnega mesta.

Kaj so piškotki

Piškotki male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Katere piškotke uporablja spletno mesto e3.si

Obvezni piškotki

Ime Trajanje Namen
cookieconsent_dismissed
365 dni
Piškotek, s katerim si stran zapomni vašo odločitev vezano na uporabo piškotkov.
calcParameters do preteka seje Piškotek je potreben za hranjenje izbranih parametrov v informativnem izračunu (kalkulator). Omogoča, da uporabniku ni potrebno vedno znova vnašati istih parametrov.
previousResults do preteka seje Piškotek je uporaben v informativnem izračunu (kalkulator) za hranjenje preteklih izračunov, ki se prikažejo uporabniku in tako omogočijo boljšo uporabniško izkušnjo.
ue3auth 1 dan ali 365 dni Piškotek, ki nam omogoča, da vas prijavimo v portal Moj E3.
ue3session do preteka seje Piškotek namenjen hranjenju informacij, ki so pomembne za trenutno sejo. Npr. glede na izbrani paket vas lahko preusmerimo na pravi paket, če je potrebna registracija uporabnika.

Neobvezni piškotki (Google Analytics piškotki, .adnxs.com)

Ime Trajanje Namen
_ga 715 dni Piškotek je potreben za uporabo Google Analytics analizo prometa na spletni strani ter nadaljnjo optimizacijo spletne strani. Podatki, ki so zabeleženi na Google Analaytics so v neosebni obliki.
_gat 10 min Piškotek je potreben za uporabo Google Analytics analizo prometa na spletni strani ter nadaljnjo optimizacijo spletne strani. Podatki, ki so zabeleženi na Google Analaytics so v neosebni obliki.