E 3 nov igralec na trgu elektromobilnosti

četrtek, 23. marec 2017

Družba E 3, d.o.o. je od družbe Avto Aktiv slovesno prevzela tri avtomobile blagovne znamke BMW i3, s katerimi bo sodelovala na prvi dirki ekološkega rallyja ECOnova Rally po Italiji, Sloveniji in Hrvaški, ki se začenja danes v Trstu. Na njem bo sodelovalo več kot 40 ekip iz devetih evropskih držav. S tem E 3, d.o.o. kot ponudnik električne in toplotne energije uvaja svoj koncept E3 Mobilnost in uresničuje svojo vizijo pozicioniranja med pomembne akterje na zemljevidu elektromobilnosti.

Kot eno izmed prednostnih področij za čim bolj okolju prijazno delovanje je družba E 3 izbrala trajnostno mobilnost. Promet z gostoto, onesnaževanjem, porabo energije in emisijami toplogrednih plinov resno ogroža naravno okolje in kakovost življenja predvsem v mestih. A Agencija za energijo opozarja, da prehod zgolj na okolju prijazne oblike mobilnosti, kot so kolesarjenje, pešačenje in uporaba javnega prevoza, ni dovolj, da bi izničil posledice hitro naraščajočega prometa z osebnimi vozili. Treba je bistveno zmanjšati povprečno porabo energije in izpuste, to pa je mogoče le z novimi tehnologijami oziroma novimi oblikami mobilnosti. Zato bodo v družbi E 3 v sklopu koncepta E3 Mobilnost (E3 Mobility) strnili vsa svoja prizadevanja na področju elektromobilnosti, na katero lahko neposredno vplivajo s svojo osnovno dejavnostjo, v prihodnje pa bodo temu področju namenili dodatne aktivnosti.

»Zavedamo se, da promet predstavlja eno največjih globalnih okoljskih obremenitev, ki posredno ali neposredno vpliva na življenje vsakega izmed nas«, poudarja direktor E 3 Darko Pahor. »Elektromobilnost kot nov način do okolja prijazne mobilnosti je neločljivo povezana z uporabo električnih vozil in polnilne elektroenergetske infrastrukture. Znotraj te usmeritve zato spodbujamo čistejšo proizvodnjo električne energije in načrtujemo širitev mreže lastnih javnih polnilnih postaj

E 3 na ECOnova Ralllyju s tremi vozili BMW i3

Med prvimi aktivnostmi E 3 na področju elektromobilnosti je podpora ECOnova Rallyju. Po uspešno izpeljanem rallyju ECOnova Slovenija 2016 so v koledarju za leto 2017 kar štirje tovrstni ekološki rallyji. Prvi se začenja v četrtek, 23. marca v Trstu in zaključuje v soboto, 25. marca v Piranu. Drugi rally bo na sporedu junija od Salzburga do Gradca, tretji septembra od Innsbrucka do Münchna in četrti novembra od Montreuxa do Monaka.

Primož Lemež, gonilna sila pokala ECOnova, pojasnjuje, da na teh cestnih preizkušnjah lahko poleg avtomobilov, ki jih poganjata elektrika in vodik, priključnih hibridov ter avtomobilov s podaljševalnikom dosega – te dovoljuje mednarodna zveza FIA – sodelujejo tudi avtomobili, ki jih poganjajo različne alternativne pogonske energije in plini, ter predelani električni avtomobili. Tovrstni avtomobilistični dogodki so v tujini že močno uveljavljeni, v Sloveniji pa se rallyji z vozili na alternativne oblike pogona šele uveljavljajo.

Družba E 3 ima za ta namen tri nove električne avtomobile blagovne znamke BMW i3, ki jih je slovesno prevzela od družbe Avto Aktiv. V ekipi E 3 sta tudi zaposlena Edvin Ušaj in David Matjažič. »Podpiramo pokal, ki je med drugim namenjen tudi spretnostnemu in hitrostnemu tekmovanju z električnimi avtomobili, saj v obnovljivih virih energije za pogon naših jeklenih konjičkov vidimo prihodnost naše mobilnosti,« izpostavljajo v družbi E 3.

 

O podjetju:

V družbi E 3, energetika, ekologija, ekonomija, d.o.o. so se že v svojem imenu zavezali okolju prijaznemu delovanju in zmanjševanju obremenitev okolja. V svoji osnovni dejavnosti, pri proizvajanju električne in toplotne energije, si prizadevajo pridobivati čim več energije iz obnovljivih virov energije v lastnih proizvodnih zmogljivostih (sončne in vetrne elektrarne, kogeneracije). Za gospodinjstva so oblikovali paket E3 ZELENI, v katerem ponujajo izključno energijo iz obnovljivih virov. Lani so pripravili nagrajen razvojni projekt energetsko učinkovite obnove dvorca Lanthieri v Vipavi. O učinkoviti rabi energije obveščajo in ozaveščajo odjemalce kot tudi širšo javnost.

 

Kontakt za več informacij:

Kristina Furlan, kristina.furlan@e3.si

 

Foto 1: Prevzem električnih avtomobilov BMW i3: Matjaž Poropat, generalni direktor Avto Aktiva, d.o.o. (levo) in Darko Pahor, direktor E 3, d.o.o. (desno)

Foto 2: Ekipa E 3, d.o.o.: Edvin Ušaj in David Matjažič